poniedziałek, 26 lutego 2018

Zakwas z buraków

Składniki::
  • buraki - 3 kg
  • listek laurowy - 4 szt.
  • pieprz ziarna - 10 szt.
  • ziele angielskie ziarna - 10 szt
  • główka czosnku - 1 szt
  • woda - 4 l
  • sól morska - 1 łyżeczka herbaciana. 



Przygotowanie:
  • Buraki kroimy w plastry ok 0,5 cm szerokości.
  • Wodę gotujemy studzimy
  • Całość mieszamy w garnku gliniaku lub emaliowanym, słoju, nigdy w garnku metalowym.
  • Nakrywamy gazą lub ściereczką. 
  • Odstawiamy do miejsca z umiarkowaną temperaturą od 8 do 18 C.
  • Po tygodniu zlewamy do szklanych naczyń i przechowujemy w lodówce.

Dawkowanie:
ok 100 ml / pół szklanki dziennie, na pół godziny przed jedzeniem, najlepiej z rana.  

Wariantów przepisu znajdziecie mnóstwo. Radzę próbować, który wam podpasi. Ja bardzo lubię eksperymentować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz