Składniki::
- buraki - 3 kg
- listek laurowy - 4 szt.
- pieprz ziarna - 10 szt.
- ziele angielskie ziarna - 10 szt
- główka czosnku - 1 szt
- woda - 4 l
- sól morska - 1 łyżeczka herbaciana.
Przygotowanie:
- Buraki kroimy w plastry ok 0,5 cm szerokości.
- Wodę gotujemy studzimy
- Całość mieszamy w garnku gliniaku lub emaliowanym, słoju, nigdy w garnku metalowym.
- Nakrywamy gazą lub ściereczką.
- Odstawiamy do miejsca z umiarkowaną temperaturą od 8 do 18 C.
- Po tygodniu zlewamy do szklanych naczyń i przechowujemy w lodówce.
Dawkowanie:
ok 100 ml / pół szklanki dziennie, na pół godziny przed jedzeniem, najlepiej z rana.
Wariantów przepisu znajdziecie mnóstwo. Radzę próbować, który wam podpasi. Ja bardzo lubię eksperymentować.
Wariantów przepisu znajdziecie mnóstwo. Radzę próbować, który wam podpasi. Ja bardzo lubię eksperymentować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz