wtorek, 20 marca 2018

Surówka z selera naciowego, cukinii, pora, cebuli i gruszki


Składniki na porcję dla 2 osób lub jedną głodną jak wilk.


  • 1/2 selera naciowego
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 gruszki
  • 5 cm pora
  • 1/4 małej czerwonej cebuli
  • 2-3 jajka pokrojone - opcjonalnie

do sosu:

  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyzka jogurtu jogurtu
  • pierz
  • pieprz ziołowy
  • kolendra

Wariant bez jaj.


Przygotowanie.
W przeciwieństwie do kapustnych surówek nie używamy tarki. Kroimy w cienkie paski seler. Cukinię kroję wzdłuż  na pół obieram ze skórki (aczkolwiek nie koniecznie) i kroję w cienkie pół talarki. Z cebulą i porem ostrożnie, żeby dodały pikanterii ale nie zdominowały smaku. Cebulę kroimy w piórka, por w cienkie pół talarki. Ponieważ użyję dużo cytryny, to przełamię ją czymś słodkim, dzisiaj jest to gruszka tez pokrojona w cienkie ćwierć talarki. Opcjonalne jajka kroimy w drobne plasterki

Sos.
Tu już według własnych upodobań, ten z receptury wyszedł idealnie.

Wariant z jajami.

Smacznego!!!


1 komentarz: