Składniki na porcję dla 2 osób lub jedną głodną jak wilk.
- 1/2 selera naciowego
- 1/2 cukinii
- 1/2 gruszki
- 5 cm pora
- 1/4 małej czerwonej cebuli
- 2-3 jajka pokrojone - opcjonalnie
do sosu:
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyzka jogurtu jogurtu
- pierz
- pieprz ziołowy
- kolendra
Wariant bez jaj. |
Przygotowanie.
W przeciwieństwie do kapustnych surówek nie używamy tarki. Kroimy w cienkie paski seler. Cukinię kroję wzdłuż na pół obieram ze skórki (aczkolwiek nie koniecznie) i kroję w cienkie pół talarki. Z cebulą i porem ostrożnie, żeby dodały pikanterii ale nie zdominowały smaku. Cebulę kroimy w piórka, por w cienkie pół talarki. Ponieważ użyję dużo cytryny, to przełamię ją czymś słodkim, dzisiaj jest to gruszka tez pokrojona w cienkie ćwierć talarki. Opcjonalne jajka kroimy w drobne plasterki
Sos.
Tu już według własnych upodobań, ten z receptury wyszedł idealnie.
Wariant z jajami. |
Smacznego!!!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń